Maar wat pakt u aan en hoe gaat u te werk? Wij hebben een paar handige tips op een rij gezet, die u als leidraad kunt gebruiken.
Gazon onderhouden
Om te voorkomen dat er gele plekken ontstaan, kunt u de bladeren het beste (blijven) verwijderen. Zo krijgt het gras licht waardoor het groener blijft. Verder is het verstandig om het gazon te bemesten met een speciale wintermeststof.
Gras blijft groeien tot temperaturen een paar graden boven nul. Maar hoe koeler het is, hoe langzamer dat gaat. Zet de bladen van de grasmaaier daarom een stukje hoger. En mocht het gaan vriezen, loop dan bij voorkeur niet over uw gazon. Sneeuw daarentegen kunt u rustig laten liggen.
Spit de grond om
Door de grond om te spitten, geeft u de bodem letterlijk lucht. Strooi er daarna compost over om ‘m te verrijken. Bladeren – met uitzondering van eikenbladeren – kunt u gerust laten liggen. Die helpen om de grond wat warmer te houden. En als ze vergaan, is dat weer extra compost!
Bomen snoeien
Veel bomen moeten voor januari worden gesnoeid. Al in de winter komt de sapstroom namelijk weer op gang. Snoeit u te laat, dan kan dat het einde van de boom betekenen…
Potten
Planten in potten zijn minder goed beschermd tegen vorst dan planten in de koude grond. Zet de potten daarom dicht bij elkaar en bedek ze met stro. Nog beter is het om ze in een halfkoude ruime zoals een kas te laten overwinteren. Houd er wel rekening mee dat ze ook in de winter licht nodig hebben. Pas extra op met terracotta bloempotten. Als deze nat zijn en het gaat vriezen, bestaat de kans dat ze barsten.
Waterleiding
Datzelfde geldt voor uw waterleiding buiten. Draai de binnenkraan daarom dicht en tap de leiding af.
Uitgebloeide bloemen
Knip niet alleen de bloemenresten weg, maar ook die delen van de stengel die al aan het afsterven zijn. Daarmee maakt u de tuin niet alleen netter, het is ook beter voor de plant. Laat de bladeren wel zoveel mogelijk zitten, die kunnen bij vorst bescherming bieden.
Rozen
Bij rozen gaat u nog een stuk verder. Deze mag u terugsnoeien tot zo’n 40 centimeter boven de grond. Verder is het verstandig om al het blad te verwijderen. Rozen zijn gevoelig voor schimmels en roest. Als de plant is aangetast en u verwijdert de bladeren niet, is de kans groot dat u er volgend voorjaar al direct weer last van heeft.
Splitsen / scheuren
Zijn sommige planten te groot geworden? Dan is dit het moment om ze te splitsen of te scheuren. Graaf de kluit uit en verdeel deze in twee of meer stukken.