Donor: heeft u al ja of nee gezegd?

Heeft u al een beslissing genomen of u donor wilt zijn na uw overlijden? Inmiddels hebben meer dan tien miljoen Nederlanders hun keuze vastgelegd. Dat is ongeveer driekwart van de bevolking. 

Donor bloed en organen medisch concept op houten kubussen met de handen van een arts op de achtergrond

Zo’n 3,3 miljoen volwassen Nederlanders hebben hun keuze dus nog niet gemaakt. Soms omdat ze er niet aan toekomen, soms omdat ze twijfelen. Bijvoorbeeld omdat ze zich afvragen of ze wel donor kunnen zijn. Als dat laatste voor u geldt, kijk dan eens op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting.  

Geen bezwaar 

Niet kiezen is in de nieuwe donorwet toch kiezen. In die wet staat namelijk dat u wordt aangemerkt als iemand die geen bezwaar heeft tegen orgaan- en weefseltransplantatie als u uw keuze niet vastlegt. Wilt u hiervoor geen toestemming geven? Dan moet u dat zelf regelen. 

Drie keuzes 

Dat doet u in het donorregister. Daar heeft u drie mogelijkheden: u geeft aan dat u geen bezwaar heeft tegen transplantatie, dat u daar wel bezwaar tegen heeft of dat uw nabestaanden hierover een besluit mogen nemen. Legt u niets vast, dan geldt deze laatste optie.  

Leg uw beslissing vast 

Maar als uw nabestaanden niet weten wat uw wensen zijn, maakt u het ze de eerste uren na uw overlijden drommels moeilijk. Bespreek dit daarom bijtijds met elkaar. Of neem een paar minuten de tijd en leg uw beslissing zelf vast. Dat doet u, zoals gezegd, op de website van het donorregister.   

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.