Verbouwen, aanbouwen of bijbouwen, waar moet u op letten?

Als u een ingrijpende verbouwing wilt doen, iets wilt aanbouwen of een bijgebouw op uw erf wilt plaatsen, bestaat dat de kans dat u één of meerdere vergunningen moet aanvragen. In sommige gevallen bent u niet vergunningsplichtig. In dit artikel leest u er meer over.

aanbouw, kamer toevoeging

Voor veel verbouwingen aan uw huis heeft u een vergunning nodig. Gelukkig geldt dat niet altijd. Zeker als het om kleinere veranderingen aan de achterzijde van uw woning gaat, kunt u vaak zonder vergunning aan de slag.

Dakkapel en uitbouw

Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dakkapel aan de tuinkant van uw huis, mits deze binnen de gestelde maten valt. Datzelfde geldt voor een uitbouw of veranda zolang deze niet dieper is dan vier meter.

Een overzicht van de specifieke afmetingen is opgenomen in het Besluit omgevingsrecht. Dat is een lange en taaie tekst van de overheid. Tip: gebruik de zoekfunctie van uw internetbrowser om snel de gewenste informatie te vinden.

Vergunning aanvragen

Heeft u wel een vergunning nodig of twijfelt u? Dan kunt u het beste een aanvraag doen. Maar let op, hiervoor brengt uw gemeente altijd kosten in rekening. Ook als u besluit om uw verbouwplannen niet door te zetten.

Die kosten kunnen van gemeente tot gemeente verschillen en lopen soms flink op. Onderzoek daarom van tevoren welke kosten u kunt verwachten. Kijk bijvoorbeeld op de website van uw gemeente of bel met de omgevingsdienst van uw gemeente of regio.

Denk aan de buren!

Ook uw buren hebben vaak iets te zeggen over uw plannen. Onze wetgeving kent namelijk meerdere burenrecht-bepalingen die stellen dat goedkeuring – of in elk geval geen afkeuring-  vereist kan zijn. Zelfs als u een vergunning krijgt of vergunningsvrij mag bouwen! Overleg daarom van tevoren goed met uw buren om eventuele problemen te voorkomen.

Opstalverzekering

De kans bestaat dat de (herbouw)waarde van uw huis hoger is nadat u heeft verbouwd. In sommige gevallen heeft dat gevolgen voor uw opstalverzekering. Neem daarom altijd even contact met ons op, dan kijken wij het voor u na en passen uw verzekering aan als dat nodig is.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.