Meer extreem weer, teveel stikstof in de grond, steeds minder soorten planten en dieren. Het zijn zo maar drie ingrijpende veranderingen van de afgelopen jaren. Daardoor beseffen steeds meer mensen dat het anders moet, willen onze kleinkinderen nog prettig kunnen leven. Dus hup, aan de slag!
1. Een groene tuin
De meest milieuvriendelijke tuinbestrating is – u raadt het al – géén bestrating. Dan kan de grond overvloedig regenwater immers het beste verwerken. Maar we willen natuurlijk ook lekker in onze tuinen kunnen zitten en liefst zonder blubberschoenen over ons erf kunnen lopen.
Kies in dat geval bij voorkeur voor (tweedehands) tuintegels met een keurmerk, zoals Milieukeur of DUBOkeur. Die worden relatief milieuvriendelijk geproduceerd en hebben een langere levensduur. En hoe meer waterdoorlatend ze zijn, hoe meer u helpt om wateroverlast te voorkomen bij hevige regenval.
Of kies voor boomschors of houtsnippers. Dit is beter dan grind, want dat is schaars en de winning ervan kan juist weer milieuproblemen veroorzaken. Wilt u een harder ‘los’ materiaal, kies dan liever voor schelpen, gravel of split.
2. Goed hout
Hout is een natuurlijk materiaal en dus in principe milieuvriendelijk. En als u het goed onderhoudt, kan het lang meegaan. Binnen én buiten. Helaas is het ene hout het andere niet. Kies daarom altijd voor hout met het FSC - of PEFC keurmerk. Dan weet u dat het uit een duurzaam beheerd bos komt.
Ook voor hout geldt: als u aan tweedehands hout kunt komen, kies dit dan voor uw klus. Dat is altIjd de meest milieuvriendelijke variant.
Als u hardhout wilt gebruiken, ga dan voor Europees hardhout. Eiken bijvoorbeeld, of beuken. Dat is stukken milieubewuster dan tropisch hardhout. Let ook hier op de keurmerken.
3. Gebruik geen gif
Logisch, gif is nooit goed. Maar wat als al uw plantjes worden opgegeten door naaktslakken? Of als de muizen op tafel dansen? Veel van dergelijke overlast kunt u voorkomen en zelfs oplossen zonder naar gif te grijpen.
Dat gaat van het dichten van kieren en gaten tot goed ventileren. Van goed opruimen van etensresten tot het creëren van rommelhoekjes in de tuin waar egels zich thuisvoelen. Op de website van MilieuCentraal vindt u tal van tips waarmee u overlast door plaagdieren zonder gif kunt oplossen.
4. Minder vlees
Hoewel het misschien niet voor u geldt, eet de gemiddelde Nederlander nog altijd veel meer vlees dan nodig is. Mannen zo’n 900 gram per week, vrouwen 600 gram. Volgens het Voedingscentrum is 500 gram echter meer dan voldoende.
Dat én de wetenschap dat 100 gram vlees per week minder eten de milieu-impact met 7 tot 10% (!) omlaag kan brengen, betekent dat dit een bijzonder effectieve manier van bewust leven is. En aangezien er inmiddels genoeg vleesvervangers zijn (en natuurlijk peulvruchten, paddenstoelen, eieren, kaas en noten), betekent minder vlees eten allang niet meer minder lekker eten!