Vijf typische zomerklussen in en om het huis

Veel mensen gebruiken een deel van de vakantie om de lijst met klusjes weer eens in te korten. De zomer is dan ook het ideale seizoen voor veel buitenwerkjes. We hebben er vijf voor u verzameld.

Een vrouwenhand die de onkruid aan het verwijderen is in een tuin

Natuurlijk gaat u vooral genieten tijdens uw vakantie. Maar af en toe een klusje kan best. Het moet toch gedaan worden, dus waarom niet nu? En als u weer iets van uw to do-lijstje kunt schrappen, geeft dat een voldaan gevoel!

1. Onkruid trekken

Het zijn de groeizame seizoenen, dus staat uw tuin er weelderig bij. Helaas geldt dit niet alleen voor de bloemen en struiken die u zelf heeft geplant, maar ook voor ongewenste soorten! Tijd dus om onkruid te trekken. Trekken ja, want als u alleen maar wiedt, kunt u over een week opnieuw beginnen! Let er wel op dat u de wortels goed verwijdert, anders geldt helaas hetzelfde… Of u gebruikt kokend water, dat u over het onkruid heen giet. Pas op, want ook gewone planten kunnen daar meestal niet tegen!

2. Goten schoonmaken

Niet het leukste klusje, maar wel verstandig om nu te doen. Als er een fikse zomerbui overtrekt, kunnen uw goten het water immers beter afvoeren als ze schoon zijn. Zo niet, dan bent u maar vast klaar voordat het najaar begint. En met een beetje geluk zijn de takken en bladeren die erin liggen voor het merendeel droog, wat de klus een stuk minder vies maakt!

3. Schutting beitsen

Als u het hout in uw tuin goed onderhoudt, gaat het veel langer mee. Dus hup, pak die emmer beits erbij en haal de kwasten uit de pot! Uw schutting zal u dankbaar zijn! Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het andere hout, zoals bijvoorbeeld uw tuinmeubelen. Voor het beste resultaat moet u die wel eerst ontvetten en het daarna licht opschuren. Spoel ze daarna af met schoon water en wacht zeker 24 uur voordat u begint met beitsen.

4. Controleer uw dak

De zomer is ook hét seizoen om het dak weer eens na te lopen. Liggen er pannen scheef? Leg ze recht. Zijn er gescheurde of gebroken pannen? Vervang die dan. Kijk ook of al het lood nog goed op z’n plaats zit, met name bij de schoorsteen wil dat nog wel eens wijken. Alles weer op orde? Mooi, dan is de kans op lekkage minimaal.

5. Ontdooi de vriezer

Eigenlijk kunt u deze klus in elk jaargetijde wel doen, maar als u geen inbouwvriezer heeft, kunt u ‘m nu naar buiten halen en schoonmaken. Voordeel is dat u zich dan niet hoeft te bekommeren om lekkend dooiwater. En als ‘ie vrijstaat, kunt u ‘m natuurlijk veel makkelijker rondom schoonmaken. Als u uw vriezer ontdooit, moet u geduld hebben. Laat het aangevroren ijs rustig smelten. Probeer niet om het geforceerd te verwijderen, dat kan uw vriezer beschadigen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag