Wees zorgzaam voor anderen, maar vergeet uzelf niet!

Ouders, familie en vrienden helpen daar waar dat mogelijk is. Een boodschapje doen voor de bejaarde buurvrouw. Eigenlijk is bijna iedereen in meer of mindere mate mantelzorger. Voor elkaar zorgen is goed. Maar pas wel op dat u uzelf niet voorbijloopt.

Boodschappen worden gebracht bij vrouw

Volgens onderzoek zijn de belangrijkste taken van mantelzorgers het bieden van emotionele steun en gezelschap houden (77%). De nummers twee en drie zijn hulp bij vervoer (53%) en meegaan bij een bezoek aan de dokter (50%). Daarna volgen hulp in de huishouding (45%), administratieve hulp (40%) en verzorging (20%).

10% te zwaar belast
Nederland kent ongeveer 4,5 miljoen actieve mantelzorgers. Dat maakt de kans groot dat ook u er een bent. Veel van hen hebben ook een betaalde baan en ongeveer één op de zes geeft langdurig intensieve zorg. Dat kan veel druk en stress veroorzaken.

De meeste mantelzorgers kenmerken zich door hun betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Op zich zijn dat goede eigenschappen. Maar vaak is hun valkuil dat ze zelf alles willen oplossen. Geen wonder dus dat 10% van alle mantelzorgers te zwaar is belast.

Hulp
Waar de meeste niet-mantelzorgers met een baan het leven vaak al hectisch genoeg vinden, heeft een mantelzorger er de nodige zorgen bij. Daarom is het belangrijk om af en toe afstand te nemen en vooral om uzelf niet te vergeten. Niemand schiet er immers iets mee op als u overspannen raakt of in een burnout belandt.

Durf dus om hulp te vragen. Aan uw partner, familie, vrienden of de buren. Maar kijk ook eens wat het Wmo-loket van uw gemeente voor u kan doen. Vaak biedt dat oplossingen aan in de vorm van bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, vervoersdiensten en boodschappenservice. En wist u dat u als mantelzorger zelf soms aanspraak kunt maken op hulp uit de Wmo? Als u daar meer over wilt weten, kunt u het beste even contact opnemen met uw gemeente.

Aanvullende zorgverzekering
Ook zorgverzekeraars hebben soms vergoedingen voor voor mantelzorgers. Deze zijn niet opgenomen in de basisverzekering, maar in aanvullende pakketten. Vaak gaat het om vervangende mantelzorg en cursussen voor mantelzorgers. Een overzicht vindt u op uw polis of op de website van uw zorgverzekeraar.

Meer informatie
Heeft u vragen over dit artikel? Wilt u weten welke zorgverzekeraar het beste past bij de behoeften die u als mantelzorger heeft? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.