Het belang van een buffer

Hoe lang houdt u het als zzp’er financieel uit als het inkomen uit uw bedrijf weg zou vallen? Dat hangt af van uw buffer en van de vraag of er andere inkomsten zijn. Maar hoe bouwt u een reserve op? En wanneer heeft u meer nodig dan een buffer? 

Spaarvarkens op eurobiljetten
Nieuws
Datum: 09-08-2021

Begin 2021 schatte 39 procent van de zzp’ers dat zij een jaar of langer het hoofd boven water kunnen houden bij het wegvallen van bedrijfsinkomsten. Twintig procent dacht maximaal drie maanden rond te kunnen komen en 16 procent kon geen inschatting maken. Zzp’ers in dienstverlenende beroepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten en transport/logistieke beroepen zoals taxichauffeurs gaven het vaakst aan snel in de problemen te komen. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) 2021 van CBS en TNO.  

Hoe kwetsbaar bent u? 

Dat u als zzp’er met uw schommelende inkomsten en uitgaven een buffer nodig heeft, is duidelijk. Maar hoe groot moet die financiële buffer zijn? Dat hangt ervan af. Bestaat het  gezinsinkomen voornamelijk uit de inkomsten uit uw bedrijf? Of heeft u ook nog inkomsten uit loondienst of een goedverdienende partner, die in geval van nood voldoende inbrengt voor het huishouden? Met extra inkomsten bent u minder kwetsbaar en kan de financiële buffer om rond te kunnen komen minder groot zijn. 

Zakelijke reserveringen 

Naast inkomenszekerheid is een buffer ook nodig voor de aanschaf of het vervangen van een bedrijfsauto, bedrijfsmiddelen en materialen zoals gereedschap of apparatuur. Ook moet u geld apart zetten voor de belastingen, zoals btw en inkomsten- en eventueel vennootschapsbelasting. Betaalt u iedere maand een voorlopige aanslag? Besef dan dat die fors kan worden bijgesteld als u een goed jaar draait. Een deel van uw omzet moet u daarvoor reserveren. 

Arbeidsongeschiktheid en pensioen 

U heeft als zzp’er minder financiële zekerheid dan iemand in loondienst. U kunt daarom  advies over het opbouwen en aanhouden van een buffer goed gebruiken. Wij adviseren u over de verschillende mogelijkheden. Helaas kunt u met een buffer niet al uw inkomensrisico’s opvangen. Als u arbeidsongeschiktheid raakt kan uw inkomen voor lange tijd sterk dalen of zelfs helemaal wegvallen. Even een baan zoeken is dan vaak uitgesloten. En hoe staat u er financieel voor als u met pensioen gaat? Voor arbeidsongeschiktheid en pensioen moet u eigenlijk speciale regelingen treffen. 

Inkomenszekerheid is een belangrijke onderwerp voor zzp’ers. Maar ook ingewikkeld. Neem daarom contact op met ons kantoor voor een adviesgesprek. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.