Medewerkers gaan sneller in discussie

Hoewel in 2021 het aantal ontslagzaken afnam ten opzichte van 2019, is het aantal arbeidsconflicten juist gestegen. De oorzaak ligt bij de covid-epidemie. Die leidt tot veranderingen die niet altijd goed vallen op de werkvloer. 

Bespreking werkgever met personeel op kantoor
Nieuws
Datum: 20-09-2021

Al sinds het begin van de covid-epidemie moet u als werkgever steeds opnieuw uitzoeken hoe uw werknemers goed en veilig hun werk kunnen doen. Eerst gingen uw medewerkers zoveel als mogelijk thuiswerken. Of als dat niet kon, richtte u een anderhalfmeter-werkomgeving in. Nu thuiswerken niet meer de norm is, is het de vraag hoe u uw werknemers weer naar kantoor kunt laten gaan. Een bijkomend probleem is de krapte op de arbeidsmarkt. Als u moeilijk nieuwe mensen aan kunt trekken, vraagt u meer van uw bestaande medewerkers. Zij moeten dan meer werk verrichten. 

Arbeidsvoorwaarden wijzigen 

Door corona en door de arbeidskrapte zien een aantal werkgevers zich genoodzaakt arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Daarbij verandert bijvoorbeeld de werkomgeving, komt er een andere leaseregeling of vinden er verschuivingen plaats in het rooster. Wanneer dat gebeurt zonder overleg met de medewerkers, kunnen er conflicten ontstaan. Werknemers voelen zich sterk staan, juist vanwege de krappe arbeidsmarkt. Omdat ze gemakkelijker een andere baan vinden, durven ze de discussie met u sneller aan te gaan. Als dat escaleert, ziet u misschien waardevolle medewerkers vertrekken. Om conflicten te voorkomen, doet u er goed aan om over veranderingen in de arbeidsvoorwaarden in gesprek te gaan met uw mensen. U kunt dan gemakkelijker tot afspraken komen waar iedereen zich in kan vinden.  

Arbeidsvoorwaarden verbeteren 

Nu het zo belangrijk is om goede mensen te behouden, maakt u zich misschien zorgen over het gemotiveerd houden van uw medewerkers. Als het goed gaat met uw bedrijf kunt u het salaris laten stijgen. Een andere methode om medewerkers te binden, zit hem in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Als u die toch wilt aanpassen, ga dan eens na of er alleen iets uit moet. Misschien kunt u het pakket ook aanvullen, met andere voorwaarden waar u uw medewerkers blij mee kunt maken. Van goede verzekeringen bij arbeidsongeschiktheid tot een collectieve zorgverzekering en een thuiswerkvergoeding.   

Advies over arbeidsvoorwaarden 

Medewerkers tevreden houden is belangrijker dan ooit. Zowel om uw mensen binnen te houden als om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken. Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden om uw medewerkers iets extra’s te geven naast hun salaris. Neem daarvoor contact op met ons kantoor. Wij adviseren u en wijzen u op (fiscale) mogelijkheden om regelingen zo betaalbaar mogelijk te maken. We bespreken verder ook met u wat u heeft aan een rechtsbijstandverzekering. U kunt daarmee bijvoorbeeld bij de verzekeraar laten checken of uw arbeidsvoorwaarden en veranderingen daarin tot problemen kunnen leiden. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.