Pas op voor onderverzekering!

Doordat we regelmatig nieuwe spullen aanschaffen, neemt de waarde van onze bezittingen toe. Denk bijvoorbeeld aan een tv of computer, een ander bankstel of een compleet nieuwe keuken. Hierdoor kan het risico op onderverzekering ontstaan. En dat heeft vaak vervelende gevolgen als u een schade heeft. 

Inboedel woonkamer
Nieuws
Datum: 08-06-2021

We geven een voorbeeld. Stel u heeft uw inboedel verzekerd voor € 40.000. In de afgelopen jaren is de werkelijke waarde toegenomen tot € 60.000. Door een kleine binnenbrand ontstaat er een schade van € 10.000. Geen punt, zult u denken, ik ben immers voor € 40.000 verzekerd? 

Helaas, zo werkt het niet. Dat komt omdat veel verzekeringen naar rato uitkeren. Die rekensom gaat als volgt: De verzekerde waarde wordt gedeeld door de werkelijke waarde en op basis van dat cijfer wordt de schade vergoed. In dit voorbeeld krijgt u dus € 40.000 / € 60.000 x € 10.000 = € 6.667 gecompenseerd. 

Inboedelwaardemeter 

Het is daarom verstandig om de waarde van uw inboedel regelmatig te controleren. Dat kan eenvoudig met onze inboedelwaardemeter. Hiermee kunt u onderverzekering voorkomen. Als u de inboedelwaardemeter naar waarheid heeft ingevuld, biedt de verzekeringsmaatschappij garantie tegen onderverzekering. Vaak moet u de inboedelwaardemeter om de zoveel tijd opnieuw invullen. 

Garantie tegen onderverzekering 

Er zijn ook verzekeraars die geen gebruik maken van de inboedelwaardemeter, maar vaste bedragen rekenen. Deze bieden meestal standaard een garantie tegen onderverzekering. In dat geval krijgt u dus de gehele schade vergoed. De premie die u betaalt is vaak wel hoger. 

Opstalverzekering 

Wat voor uw inboedel geldt, geldt ook voor uw huis zelf en alles wat daaraan vast zit. Heeft u onlangs een nieuwe keuken laten plaatsen of de badkamer verbouwd? Liggen er sinds kort zonnepanelen op het dak? Dan is het verstandig om te controleren of de dekking van uw opstalverzekering nog klopt. 

Meer informatie 

Heeft u een vraag over dit artikel of over de dekkingen van uw inboedel- of opstalverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.