Starters profiteren van vrijstelling overdrachtsbelasting

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal starters op de woningmarkt explosief gestegen. Ten opzichte van 2020 kochten maar liefst 64% meer jonge mensen een huis. De vrijstelling van de overdrachtsbelasting is hiervan een belangrijke oorzaak. 

Jong gelukkig paar dat sleutels van hun nieuw huis van makelaar ontvangt
Nieuws
Datum: 07-06-2021

Al met al waren starters goed voor een bedrag van € 10 miljard aan hypotheken, een kwart van het totaal in de eerste drie maanden van dit jaar. De gemiddelde koopsom in deze periode bedraagt € 360.000. Een en ander blijkt uit de Hypotheekupdate Q1 2021 van bureau IG&H.  

Besparing van 2% 

Jonge huizenkopers hoeven sinds 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Daarmee besparen ze 2% over de koopprijs van hun huis. Op een huis van € 350.000 scheelt dit dus € 7.000.  

Iedereen onder de 35 

Dit voordeel geldt overigens niet alleen voor starters, maar voor iedereen die jonger is dan 35 jaar. Sinds 1 april is de vrijstelling er alleen voor huizen tot € 400.000, tot die tijd was er geen maximum gesteld aan de koopprijs. 

Uitstel 

Omdat al langer bekend is dat jonge mensen vanaf dit jaar geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen, hebben veel van hen de koopbeslissing uitgesteld. Dat is terug te zien in de cijfers van het laatste kwartaal van 2020, toen het aantal starters juist daalde. 

Beste hypotheek 

Bent u starter of doorstromer en zoekt u de beste hypotheek voor uw situatie? Als specialist op het gebied van hypotheken adviseren wij u graag. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.