Veel meer fietsen gestolen dan gedacht

Het aantal fietsen dat vorig jaar is gestolen, ligt veel hoger dan aanvankelijk gedacht. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om zo’n 735.000 diefstallen. Eerder was er nog sprake van 550.000 gestolen fietsen in 2021.

Twee dieven stelen een fiets
Nieuws
Datum: 07-10-2022

De meeste fietsen worden in de Randstad gestolen, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS. Amsterdam is met 11% de dubieuze koploper. Vooral jongeren tot 24 jaar zijn slachtoffer van fietsendiefstal.

Weinig aangiftes

Fietsendiefstal wordt maar weinig aangegeven bij de politie. Ongeveer één op de tien diefstallen wordt gemeld. Dat komt waarschijnlijk vooral omdat de terugvindkans klein is: in slechts 4% van de gevallen wordt de zaak opgelost.

Risico verkleinen

Om het risico op diefstal te verkleinen, adviseren politie en verzekeraars om tenminste twee sloten te gebruiken. Verder is het verstandig om een fiets ‘aan de wereld’ vast te zetten, bijvoorbeeld door een kettingslot om een lantaarnpaal te leggen. Minder dan de helft van alle fietseigenaren geeft gehoor aan deze adviezen.

Fietsverzekering overwegen

De prijs van een gewone fiets is zo’n € 1.000. Voor een e-bike betaalt u al snel het dubbele, Een fiets is dus een kostbaar bezit. Daarom is een fietsverzekering zeker voor nieuwe fietsen het overwegen waard.

Premie

De hoogte van de premie hangt af van de nieuwwaarde van de fiets, uw woonplaats en beveiligingen zoals goedgekeurde sloten en eventueel een antidiefstalchip. U kunt uw fiets verzekeren tegen nieuwwaarde of tegen dagwaarde.

Meer weten

Overweegt u om uw fiets apart te verzekeren? Neem dan even contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag