Werkgeversverklaring weer drie maanden geldig

Bij de aanvraag van een hypotheek is de werkgeversverklaring vanaf 15 juli weer drie maanden geldig. Als gevolg van de coronacrisis had de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) deze termijn teruggebracht naar twee maanden. 

Man ondertekent werkgeversverklaring
Nieuws
Datum: 08-07-2021

Om klanten te beschermen tegen het risico dat ze te veel lenen, toetsen banken bij een hypotheekaanvraag altijd op inkomen. En omdat sommige mensen door de coronacrisis minder gingen verdienen of werkloos werden, zijn de regels vorig jaar strenger geworden. 

Minder onzekerheid 

Nu de onzekerheid omtrent het verloop van de pandemie is afgenomen, gaat de NVB terug naar de oude termijn van drie maanden. Dat geldt overigens niet alleen voor de werkgeversverklaring, maar ook voor de salarisstrook, de perspectiefverklaring en de arbeidsmarktscan.  

De vragenlijst voor ondernemers blijft wel bestaan, maar hun inkomensverklaring is vanaf half juli weer zes maanden geldig. 

Werkgeversverklaring niet altijd noodzakelijk 

Bij veel hypotheekverstrekkers is het sinds 2016 overigens mogelijk om een aanvraag te doen zonder werkgeversverklaring. In plaats daarvan moet de aanvrager een Inkomensbepaling Loondienst (IBL) van het UWV kunnen overleggen. Dit document kunt u zelf downloaden. Helaas is een IBL niet afdoende voor starters op de woningmarkt of voor werknemers die korter in loondienst zijn dan drie maanden. 

Meer informatie 

Heeft u nog vragen over dit bericht of over een nieuwe of lopende hypotheek? Neem dan gerust even contact met ons op. Als specialist op het gebied van hypotheken helpen we u graag verder. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.